31 januari 2017

Platform Business is een Groeiend Fenomeen

 

Quote FORBES magazine 2016 
“Digital transformation is the most important strategic challenge facing business leaders I speak with. It presents the most significant threats and opportunities any of us have faced in business. The digitally enabled platform economy is often cited as the greatest opportunity for growth”.

 

Platforms business model versus digitale verkoop en service  platforms

Onderdeel van een “digitally enabled platform economy” is het fenomeen platform business model dat door steeds meer bedrijven toegepast wordt. Het business model en logica van het platform business model concept zijn anders dan de digitale verkoop en service platforms. Deze zijn ontworpen en werken op basis van  lineaire processen en flow van waardecreatie (pipe model). Het goede nieuws is dat pipes als opstap kunnen fungeren naar het platform business model.

Eenvoudig gezegd is platform business  een nieuw business model dat waardes creëert en uitwisselt door het  faciliteren van interacties tussen twee of meer groepen gebruikers die van elkaar afhankelijk zijn. Het platform orchestreert de samenwerking en de co-creatie van waarde tussen gebruikers in een interactief ecosysteem. Met dit model zijn bedrijven in staat om massive en duurzame waardes te creëren. Een succesvol platform business model is moeilijk te kopieren. Het is in staat om lineaire business op te eten en een markt geheel naar de hand te zetten..   

Het platform business model kan door ieder bedrijf, ongeacht de omvang, toegepast worden. Niet alleen naar de markt toe, maar ook voor interne doeleinden.

Wat doet Discap voor u

Het platform business model wordt door veel bedrijven al een aantal jaar toegepast. Over het ontwikkelen, het toepassen en het functioneren van het platform business model is veel bekend. Op basis van deze informatie heeft Discap de principes en frameworks in de aanpak opgenomen waarmee wij bedrijven helpen om het platform business model toe te passen. Per bedrijf kan de aanpak anders zijn omdat het vertrekpunt, de doelen en mogelijkheden kunnen verschillen. Wij kunnen op verschillende manieren helpen. Van het ontdekken van kansen tot en met strategieontwikkeling en uitvoering met behulp van workshops en een hands on aanpak.  Zo kunt u starten met een introductieworkshop dat u inzicht geeft in de mogelijkheden, do’s en don’ts  en werking van het fenomeen platform business model.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de kracht en effecten van het platform business model? Neem contact met ons op en laat u informeren. Bijvoorbeeld voor het maken van een scan dat inzicht geeft in de mogelijkheden van het platform business model voor uw bedrijf. Wij maken graag een afspraak met u. Daartoe kunt u HIER naar de contactmogelijkheden gaan. Direct bellen kan ook op 0629048752.

 

 

Terug naar homepage